Interkommunalt Arkiv i Vest-Agder IKS

-Vi har en del av historien din

Hidra, en perle av en øy, som også har arkiv

Vi liker hverdagene på Ikava og trives veldig godt med det vi gjør. En del av oss ordner arkiv, noen skanner, andre veileder, noen gir råd, andre fikser og noen leder. Og hva har så det med overskriften å gjøre? Jo, noen dager smiler vi ekstra. Det er når vi får se og oppleve en arbeidshverdag som er litt annerledes enn den pleier.
13. august var en sånn dag. Da fikk Alen og Eva dra på langtur til Hidra, en vakker øy utenfor Flekkefjord og så langt vest man kan komme i Vest-Agder fylke. Klokken 0800 kjørte vi fra Märthas vei og var klar for 2 timers kjøring til ferjekaia på Kvellandstrand. Ferja brukte 10 minutter til å frakte oss trygt over til Hidra. Langs smale, svingete veier førte Ikavabilen oss til den gamle skolen på Fritun. Denne gamle bygningen, som de siste årene har vært brukt som barnehage, skal nå rives for å gi plass til ny, flott barnehage.


Gamle Fritun skole på Hidra
Vår jobb på Fritun var å hente siste rest av arkivmaterialet fra den gang det var skole der. Vi ble vist opp på øverste loft og kan vel si vi priste oss lykkelige for at det ikke var flere enn fire esker som skulle være med oss tilbake. Trappa var nemlig både bratt og hadde smale trappetrinn. Vi så nok litt forskremte ut da vi så hva vi skulle gå gjennom av arkivmateriale, men vi fikk fort en god oversikt over hva vi skulle ta med oss. Foruten en del skolemateriale, fant vi også arkiv fra forsyningsnemnda fra etterkrigsårene 1946 til ca 1951.


Alen Maglic med arkivene fra Fritun skole.
Trygt på plass i bilen, innså vi at å kjøre på to hjul i svingene ikke vare hensiktsmessig for å prøve og kanskje rekke ferja tilbake. Vi fikk anbefalt å ta en tur for å se på kirken på øya mens vi ventet på neste ferje. Det ble en åpenbaring av et vakkert syn, da vi plutselig så den fra en bakketopp. Flottere beliggenhet skal man lete lenge etter. Vil tro at det er et vakkert syn, både natt og dag, for de som kommer sjøveien også. Etter høy knipsefaktor på både speilrefleks-, mobil- og nettbrettkamera, innså vi at vi måtte rekke neste ferje, siden dagens oppdrag ikke var helt i boks ennå. Vi skulle også avlegge en visitt på rådhuset i Flekkefjord. Der fikk vi fylt opp bilen med fire esker til.


Kirkehamn på Hidra
Da var det bare å vende nesen mot Kristiansand og Märthas vei igjen. Vel plassert under tak, vil arkivene bli ordnet, katalogisert og etter hvert gjøres tilgjengelig for publikum.
Sol og oppholdsvær var med oss på nesten hele turen. Først da vi kom til innkjøringa til Vågsbygd, kom regnet. Pøsregnet. Likevel smilte vi fornøyd. Vi hadde nemlig hatt en arbeidsdag som var litt utenom det vanlige. Da går det ikke an å sutre over litt regn!

Alle foto: Eva Aastrup Lia, IKAVA
Publiseres med eRedaktør
Logg inn